Kronik İltihaplı Romatizmal Hastalıklar Neler? Kronik İltihaplı Romatizmal Hastalık Çeşitleri

20 Şubat 2014 Devamı

Kronik İltihaplı Romatizmal Hastalıklar Neler? Juvenil Romatizma, Juvenil İdiopatisk Artrit, Juvenis Diadermine, Entezit İlişkili Artrit, HLA-7 Testi, Sedef Romatizması, Lupus, Romatizmal Tutulum, Damar Vasküliti, Skleroderma Çocuk Romatolojisi Uzmanı – Prof.Dr. Özgür Kasapçopur anlatıyor…

Çocukluk çağındaki ana grubu juvenil romatizma yada yeni adı ile juvenil idiopatisk artrit adını verdiğimiz grup oluşturuyor. Bu birinci ana grubumuz

İkinci ana grubumuz bağ dokusu hastalıkları dediğimiz grubumuz var. Bağ dokusu dediğimiz kronik iltihaplı hastalıklarda juvenis diadermine dediğimiz cildin incelmesi ile giden bir grup hastalık var çocuklarda. Kasları tutan bir hastalık var. Bir diğeri de damar iltihapları yani çocukların damarlarında oluşan iltihabi süreçlerle birlikte karşımıza geliyor.

juvenil romatoid artrit dediğimiz en ana grubumuz 100.000 çocuğumuzun 64’ünde görülüyor. Çok ciddi kronik hastalıklar yapıyor. En az 6 hafta süren eklemlerde bir tutulumla birlikte görülüyor. Farklı alt grupları var.

1- Küçük yaş kız çocuklarında çıkan göz tutumunun olabildiği göz tutumu ile birlikte özellikle alt dizlerin yada ayak bileklerinin tutulduğu çocukların dizlerini kullanamadığı bir grup hastalık olarak geliyor.

2- Entezit İlişkili Artrit; dediğimiz bir hastalık var. Çocuklarda bunun yansıması olarak geliyor. Özellikle 10 yaş üzerindeki erkek çocuklarda görülüyor. Ayak bileklerinde şişlik ve topuk ağrıları oluyor. Topuk ağrısı çok önemsenmesi gereken bir veri. Bunun için doku grubu testimiz var HLA-7 çok önemli bir veridir.

3- Sistemik; dediğimiz kontrol altına alınamayan ateşlerle, döküntülerle ve eklem bulguları ile birlikte gelen bir grup. Sedef hastalığı ile birlikte olan artrit çok fazla görülüyor çocuklarda, sedef romatizmasını çocukluk çağında çok fazla görebiliyoruz.

4- Romatoid Artrit; Çocuklarda görülen yansıması ise, çoklu eklem tutulumu ile giden grup olarak geliyor.

5- Lupus; Bütün vücut organlarını tutabiliyor. Beyinden böbreğe kadar hepsini tutar.

Tutulum: Organ fonksiyonlarının etkilenmesi. Beyin fonksiyonları bile etkilenebiliyor çocukta. Havale geçirebiliyor. Cildi tuttuğu zaman ciltte yaygın dökülmeler görülüyor. Gözlerde tutulum yapabiliyor. En çok gözde tutulum yapan, gözün damar tabakası tutuluyor çok ciddi kalıcı görme bozukluğu bırakabiliyor.

Skleroderma; Cildi etkiler, cilt incelir, çok parlak hale gelir. Çocuk ellerini kullanamaz hale geliyor.
Kasları tutabiliyor bu hastalıklar, çocuklar oturdukları yerden kalkamıyorlar, hareket edemiyorlar, merdiven çıkamıyorlar ve ciltlerinde yaygın kızarıklıklar olabiliyor.

Damar Vasküliti; Damar iltihapları oluşuyor. Vücudun beyinden böbreğe tüm damarları tutulabiliyor.

Çocuklarda Romatizma hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan izleyebilirsiniz.

Kategori: Soru-Cevap