İlk 6 Ay Anne Sütü Olmazsa Olmaz

16 Eylül 2016 Devamı

Bebeğin beslenmesine doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır. Çoğu bebek anne sütü ile beslenmeye doğumdan sonra ilk 4-6 saat içinde başlayabilir. Bu nedenle anneler kendilerini hazır hissettikten sonra emzirmeye teşvik edilmelidir. Yenidoğan döneminde bebeklerin 24 saatte 8-12 kez beslenmesi gerekmektedir. Anne sütüyle beslenen bebekler mama ile beslenen bebeklere göre daha sık açlık hissetmektedirler. İlk haftanın sonunda öğün başına 80-90 ml süt gerekmektedir. Eğer bebek ilk haftanın sonunda kilo kaybetmiyor ve 2. hafta kilo almaya başladıysa yeterli beslendiği düşünülmelidir.

Anne sütünün faydaları

Hazırlık süresi gerektirmez, uygun sıcaklıktadır ve masrafsızdır. Yeterli beslenen annenin sütü florür ve D vitamini haricinde bebek için gerekli tüm besinleri içermektedir. Sağlıklı bebeklere doğumu takiben D vitamini ve 4. aydan itibaren de demir takviyesi önerilmektedir. Anne sütünün koruduğu başlıca hastalıklar, ishal, orta kulak iltihabı, menenjit, alerjik hastalıklar, obezite ve diyabettir. Yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü ile beslenen bebeklere 6. aydan itibaren ek gıdalara geçilmelidir.

Bu dönemde de temel besin kaynağı anne sütü olmalıdır. Ek gıdalar günde 2 öğün olarak verilmelidir. Ek gıdaya geçiş, tek tek yeni gıdalara başlanması şeklinde ve belli bir sıra içerisinde olmalıdır. İlk olarak tahıllar, sonrasında sırayla sebze, meyve, beyaz ve kırmızı et ve en son yumurta şeklinde olmalıdır. Tattırılan besinler arasında 3-4 gün boşluk bırakılmalıdır. Bir yaşın altındaki bebeklere bal, inek sütü, yumurtanın beyazı verilmemelidir. Anneye ait duygular kolayca bebeğe geçer; bu yüzden gergin, mutsuz, huzursuz annenin bebekleri de bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Özgüveni olan, mutlu, huzurlu annelerin bebekleri sağlıklı bir hayata ilk adımlarını atarlar.

Kategori: Bebeğim, Beslenme, Doğum Sonrası, Genel, Haberler