Her Ateşe Müdahale Etmeli miyiz?

16 Haziran 2016 Devamı

Ateş vücut termostatının bağışıklık sistemini harekete geçirerek bakteri veya virüslerle savaşmak için daha fazla akyuvar üretmesini sağlayan bir mekanizmasıdır. Dolayısıyla, vücut kendi ısısını yükselterek enfeksiyonla mücadele ederken ateş düşürücü ilaç vermeniz çocuğun hastalık belirtilerini maskeleyerek doğru teşhis koyulmasını güçleştirebilir. Bu nedenle de ilaçla ateşi düşürmeniz aslında hastalığın daha da uzun sürmesine yol açabilir.

Elbette bu, boğaz ağrısı, kulak ağrısı ya da başka bir hastalığı görmezden gelmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak öncelikle ateşin nedeninin saptanması gereklidir.

Ne yapmalısınız?
Çocuğunuzun ateşini ölçün. 4 yaşından küçük çocuklarda en hızlı ve en doğru sonucu dijital bir termometre ile rektal ölçüm (popodan) yaparak alabilirsiniz. Çocuğunuz termometreyi ağzında tutabilecek yaşa geldikten sonra da ağızdan ölçüm yapabilirsiniz.

Ölçüm sonucunda çıkan değeri yorumlarken, çocukların vücut ısısının dalgalanabileceğini, örneğin öfke nöbetleri, fiziksel aktivite ve hatta yemek sırasında yükselebileceğini unutmamalısınız. Dolayısıyla bazen çocuğun normal vücut ısısının 37 derecenin üzerine çıkabileceği ancak bunun her zaman ateş sayılmayabileceğini akılda bulundurmalısınız. Çocuklarda 38 derecenin altı ateş olarak değerlendirilmez.

Ateş durumunda yapabileceğiniz en iyi şey ise bol sıvı almasını ve dinlenmesini sağlamaktır.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik