Hamilelik Öncesi Yapmanız Gerekenler

27 Eylül 2015 Devamı
  • Hamilelik öncesi doktor kontrolünden geçin

Kronik hastalıkların tedavisi ve gerekli aşıların yapılabilmesi için yeterli zaman sahip olabilmek için hamile kalmanızdan en az 7 ay önce doktor kontrolünden geçin.

Bu kontrolde doktorunuzla birlikte:

· Bedeninizin hamilelik için hazır olup olmadığından emin olmak üzere tıbbi geçmişinizi gözden geçirin.
· Diyabet, tansiyon, tiroit bozuklukları gibi olası kronik sağlık sorunlarınızın kontrol altına almak üzere planlamanızı yapın.
· Cinsel yoldan bulaşan hastalıklarınızın olup olmadığını kontrol edin.
· Beslenmenizi, tiroit fonksiyonlarınızı ve suçiçeği, kızamık ve boğmaca gibi hastalıklara ilişkin bağışıklık durumunuzu gözden geçirin. Bebekte doğumsal anomalilerin önlenmesi için bazı aşıların hamile kalmadan altı ay önce yapılması gerekir. Bu nedenle yapılması gereken aşılarınız varsa, bunları yaptırın.
· Kullandığınız ilaçlar varsa bunların hamilelik sırasında da kullanımının güvenli olup olmadığını netleştirin.

  • Kilo verin

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek zaman alacağından, hamile kalma çalışmalarına başlamadan en az bir yıl önce fazla kilolarınızı vermek için gerekenleri yapmaya başlayın.

Araştırmalar hamilelik öncesinde obesite sorunu olan kadınların doğumsal kusuru olan bebek dünyaya getirme riskinin arttığını gösterdi. Bu nedenle hamile kalmadan bir yıl öncesinden itibaren sağlıklı bir beslenme ve egzersiz programını uygulamaya başlayın.

  • Sigarayı bırakın

Alışkanlığınızdan kurtulmak için kendinize yeterli zamanı tanımak üzere, hamile kalmadan en az 8 ay-1 yıl önce sigarayı bırakın. Araştırmalar anne karnındayken sigara dumanına maruz kalan bebeklerin bebeklik döneminde kolik sorunu ve çocukluk döneminde Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite Bozukluğu ile saldırgan davranışlarda bulunma riskinin arttığını gösterdi. Ayrıca hamileyken sigara içmek dış gebelik ve düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme riskini de artırıyor.

  • Alkolden kaçının

Hamile kalma çalışmalarına başlar başlamaz alkollü içeceklerden uzak durmaya başlayın. Araştırmalar hamilelik döneminde tüketilmesi güvenli alkol miktarının belirli olmadığını ve hamilelikte alkol tüketiminin bebekte doğumsal kusurların görülme riskini artırdığını gösterdi.

  • Diş hekimine başvurun

Gerekli tedavileri yapılması için yeterli zamana sahip olabilmek için hamile kalmadan yaklaşık 5 ay kadar önce diş hekiminize başvurun. Diş çürükleri ve diş eti enfeksiyonlarının anne karnındaki bebeğe zarar verebildiği biliniyor. Bu nedenle diş ve diş eti sağlığınızın yerinde olması hamileliğiniz açısından da büyük önem taşıyor.

  • Doğum kontrol hapını bırakın

Hamilelik öncesinde haplar nedeniyle üretilen fazla hormonları temizlemesi için vücudunuza yeterli zamanı tanımak üzere hamile kalma çalışmalarına başlamanızdan 3 ay önce doğum kontrol hapı kullanmayı bırakın. Ayrıca ilaç kullanmadığınız zaman düzenli adet döngünüzün nasıl olduğunu anlamanız hamile kalma çalışmalarınızda da size yardımcı olacaktır. Bundan başka, doğum kontrol hapını belirli bir süre önceden bırakmanız rahim duvarının kalınlaşmasına yardımcı olacak ve bu da embriyonun rahim duvarına tutunmasını kolaylaştıracaktır.

  • Folik asit almaya başlayın

Hamile kalma çalışmalarına başlamadan 2 ay önce veya hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez günde en az 400 mcg folik asit içeren bir prenatal vitamin tableti almaya başlayın. Folik asit nöral tüp defektleri riskini azalttığı iyi bilinen bir gerçek. Bunun yanında prenatal vitamin tabletinin içerdiği B6 vitamini hamilelik sırasında mide bulantılarını azaltmaya yardımcı olabiliyor. Öte yandan yine prenatal tabletin içeriğinde bulunan çinkonun hamile kalma şansını artırabildiğine dair görüşler de var.

Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler