Güneşten korunmak için bu yiyecekleri tüketin !

25 Haziran 2013 Devamı

Antioksidan içeren bazı yiyecekler, güneş ışınların vücuda verdiği zararı önlemekte yardımcı oluyor. F-Factor diyetinin kaşifi diyetisyenTanya Zucherbrot, yazın sıklıkla tüketilen çilek, yaban mersini, karpuz ve domatesin, içerdikleri yüksek antioksidan miktarıyla, cildin dış etkenlere karşı direncini artırdığını belirtiyor

Son yapılan araştırmalar, aşırıya kaçmayacak şekilde çikolata tüketiminin de güneşin zararlı etkilerine karşı koruma sağladığını gösteriyor. Zucherbrot, yaklaşık 30 gram siyah çikolatanın, güneş ışınlarının ciltte yol açtığı zararları önleyecek ve cildin esnekliğini artıracak seviyede antioksidan polifenol içerdiğini belirtiyor.

Bu yiyecekleri tüketmeyip güneş yanıklarına maruz kalırsanız, bunun ilacı da yine yiyeceklerde. C ve E vitamini bakımından zengin yiyeceklerin tüketimi güneş yanıkları sonucu ortaya çıkan kabarıkları azaltmada yardımcı oluyor. TanyaZucherbrot, yanıkların neden olduğu iltihabı azaltmak için papaya yenmesini tavsiye ediyor. Avokado, fıstık ezmesi, keten tohumu gibi E vitamini içeren yiyecekler de, ciltteki yanıkların iyileşmesinde etkili.


Güneşten nasıl korunacaksınız;

Özellikle yaz mevsimlerinde öğlen 11:00 ve 16:00 saatleri arasında UV (ultraviyole) ışınlar gerçekten çok zararlı olabilmektedirler. Bu saat aralıklarında güneşe çıkmamanızı tavsiye ediyoruz.
En az 30 faktörlük bir güneş koruyucusu kremine sahip olun ve gezmelerde sürekli yanınızda bulundurun. Güneş gören yerlerinize muhakkak 2 saatte bir sürünüz. Çünkü güneş kremleri etkisini kısa süreler içerisinde yitirebiliyorlar. Duştan sonra, terlemeden sonra ve denize girmeden/girdikten sonra da özenle sürülmesi gerekir.
Suyun verdiği serinlik hissi sizi aldatmasın. Çünkü güneş ışınları zararlı etkilerini su içinde bile gösterebiliryor. Dolayısıyla korunmasız bir şekilde suda bulunmamaya dikkat edin.
Güneş kremlerinin aktif ve etkinliği SPF faktörü ile adlandırılır. SPF yalnızda UVB ışınlarına karşı korumayı ölçtüğü unutulmamalıdır. Kullanacağınız güneş kreminin cilt eskimesinde, güneş yanmalarında ve kanserde tesirli olan UVA’a karşıda faydalı olabilmesi için en az 30 SPF faktörlü olması gerekir. Mexoryl, parsol, titanyumdioksit ve zink oksid gibi maddeleri içermesi de çok önemlidir.
Güneşe çıkarken, ışın geçirmeyen kol ve bacakları da güneşten koruyan elbiseler giyilmesi önerilir.
Enseyi, kulakları ve yüzünüzü zararlı UV ışınlarından koruyabilmek için geniş şapkalar tercih edebilirsiniz. Tabi renk renk çeşitler ile günlük yaşantınızda modanıza bir aksesuar olarak devam ettirebilirsiniz.
Derideki güneş emici harabiyet kısımları ve hücrelerinin çoğu 18 yaşına kadar gelişme sürecini (genelde) tamamladığı için çocuklarınızda güneş kremi kullanımına çok dikkat etmelisiniz.

Kategori: Araştırma, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik