Gebelikte Yeme-İçme Alışkanlığına Dikkat Edin

17 Ağustos 2016 Devamı

Tamamen uzak durulması gereken besinler: Toksik maddeler (ağır metaller, dioxin, radyoaktif maddeler.) Düşüklere, annenin zehirlenmesine, fetusta organ bozuklarına, ileride kanser riskine ve alerjik bünyeye neden olabilirler. Özellikle sakatatlar, karaciger, doğadan toplanmış mantar, tütsülenmiş balık ve vahşi hayvan etlerinin tüketilmemesi gerekir.

Boya ve konserve maddeleri içeren gıdalar: Çocuklarda kanser oluşumunu kolaylaştırabilirler, alerjik yapıya neden olabilirler, aynı zamanda anne için de organ hasarı ve alerji riski taşırlar. Özellikle şekerlemeler, hazır gıdalar (salatalar, tatlandırıcılı gıdalar,vs.) Bunun için alışveriş yaparken içeriklere dikkat edilmelidir.

Çiğ veya az pişmiş et: Listeria ve Toxoplazma gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir. Annede hastalıklar hafif veya belirtisiz geçerken, fetusta ve doğacak çocukta ağır hasarlara yol açabilirler. Bu yüzden çiğ et yenmemeli, eti sevmeseniz de çok iyi pişmiş olmalıdır.

Az pişmiş yumurta: Aynı şekilde Listeria bakterisi taşıyarak, Listeriosis etkeni olabilir. Taze ve iyi pişmiş tüketilmelidir. Yemeklere garnitür olarak, az pişmiş yumurta eklenmemelidir. Salmonella enfeksiyonu da başka bir tehlikedir.

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri: Sığır tüberkülozu, Listeriosis ve birçok hastalığa yol açabilir. Sığır tüberkülozu düşük, erken doğum, anne karnında ölüm riskini artırabildiği gibi yeni doğanda sığır tüberkülozu enfeksiyonu da oluşturabilir. Bu yüzden kesinlikle pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri gebelikte tüketilmemelidir. Marketlerden alınan ürünler genellikle pastörize edilmiş sütlerden yapılmıştır. Bu konuda rahat olunabilir. Ancak mandıra, köy pazarları gibi yerlerde satılan ürünlerden gebeler tüketmemelidir.

Alkol tüketimi: Erken doğum, sakatlık ve anne karnında ölüm riskini artırır. Alkolik annelerden doğan çocuklarda belirgin gelişim ve zeka problemleri görülür. Gebelikte kullanılması kesinlikle önerilmez.

Azaltılarak tüketilebilecekler: Kahve, kakao, siyah çay, cola, çeşitli enerji içecekleri kafein içerirler. Kafein düşük, anomali ve gelişim bozuklukları riskini artırabilir. Barsaklardan demir emilimini azaltır, yüksek alımlarda tansiyon yüksekliğine de yol açabilir. Günde 2 fincan kahve, 4-5 bardak açık çaydan fazlası tüketilmemelidir. Bunun yerine taze meyve suları, su veya kafeinsiz kahve-çay tüketilmelidir.

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelikte Beslenme