Erken Doğumu Engellemek Mümkün mü?

09 Şubat 2016 Devamı

Bebeklerin yüzde 10’u erken doğuyor ve bu bebek ölümlerinin yüzde 75’ini kapsıyor.

Erken doğan bebeklerde el ve ayaklarda kasılmalar, beslenme ve sarılığın yanında tüm hayatlarını engelleyecek akciğer yetmezliği, kalp hastalıkları, beyin damarlarında kanama gibi birçok rahatsızlık da görülmektedir. Hatta ve hatta uzmanlar okulda başarısız olan çocukların erken doğum yüzünden kaynaklanabileceğini söylüyor.

DOĞUMLARIN YÜZDE 10’U ERKEN
Preterm doğum ya da halk arasında ki adıyla ‘erken doğum’ son adet tarihine göre 37. hafta öncesinde meydana gelen doğum şeklidir. Günümüzde bütün doğumların yüzde 10’u erken doğum şeklinde olmaktadır ve yeni doğan ölüm nedenlerinin yüzde 75’i yine aynı nedenden kaynaklanmaktadır.

YAŞAM ŞANSLARI DAHA YÜKSEK
Erken doğumlarda bebeğin yaşama şansı, gebelik süresi arttıkça giderek artar. Örneğin 24. gebelik haftasında olan doğumlarda bebeklerin çok az bir kısmı yaşayabilirken, 26. haftadaki doğumlarda bebeklerin yaşama şansı yaklaşık yüzde 50’dir. 28. haftada gerçekleşen doğumlarda ölüm oranı yaklaşık yüzde 25 iken 30. haftada bu durum yüzde 10’a düşer. 34. haftadan sonra doğan bebeklerin yaşama şansı daha yüksektir.Erken doğum ile sonuçlanan gebeliklerde bebekte kronik akciğer hastalıkları, spastik olma ihtimali, kuevez bakımında bebeğe fazla oksijen verilmesine bağlı olarak görme ve işitme problemleri, bağışıklık sisteminin gelişmemesi gibi durumların görülme riski çok fazladır.

Ancak günümüzde erken doğumda bebeğe gelebilecekleri zararları engellemek ve gebelik süresini uzatmak mümkün. Peki, bunu nasıl engelleyeceğiz?

DOĞUMUN ERKEN SAYILABİLMESİ İÇİN SINIR 37. HAFTA
Uzmanlar erken doğumda en sık karşılaşılan problemin akciğer gelişiminde gerilik ve düşük doğum haline bağlı olarak sarılık olduğunu söyledi. Anne karnında geçirtilen enfeksiyonların erken doğuma sebep olabileceğini belirtip, erken doğum yaşanmaması için enfeksiyonların iyi tedavi edilmesi gerekir

ERKEN DOĞUM YAPMA RİSKİ DAHA FAZLA OLAN KADINLAR
Kendisi erken doğmuş anneler, daha önce erken doğum yapmış anneler, bununla ilgili ameliyat geçirenler, kansızlık, sigara içenler, sosyo- ekonomik seviyesi düşükler, çoğul gebelikler, çok fiziksel aktivite yapanlar ve çok genç ya da yaşlı annelerin erken doğum yapma riski daha fazla olduğunu vurguladı.

‘7 AYLIK DOĞAN YAŞAR, 8 AYLIK DOĞAN YAŞAMAZ’
Halk arasında erken doğumla ilgili en çok yanlışın ‘7 aylık doğan yaşar, 8 aylık doğan yaşamaz’ söylentisi olduğunu belirten uzmanlar “Bu tamamen yanlıştır. Bebek gebelik süresi olan 40. haftaya yaklaştıkça gelişimini tamamlar. Bebek 40. Haftaya ne kadar yaklaşırsa gelişimi artar ve iyileşme şansı o kadar yüksek olur.” dedi.

ERKEN DOĞUM GECİKTİRİLEBİLİYOR
Kasılmalar, karında sertleşme, fıtıklarda ağrı, akıntılarda artış, kanamaların olması erken doğumun belirtileridir. Yapılan ilaç tedavisi ile doğumu geciktirebiliyoruz. Doğumu geciktiremezsek de bebeğin akciğer gelişimini hızlandırıcı tedavi yapıyoruz. Günümüzde bütün doğumların yüzde 10’u erken doğum oluyor.

Kategori: Bebek Sorunları, Doğum, Genel, Haberler