Egzama Nedenleri, Nasıl Anlaşılır ve Tedavisi?

03 Haziran 2016 Devamı

Egzama, daha çok iki yaşından küçük çocuklarda görülen, derinin kuru ve kaşıntılı inflamasyonudur. Bebeklerde olan egzama, çoğunlukla üç yaşına doğru kaybolur, bazılarında ise diğer alerjik hastalıklar ek olarak belirir.

Atopik dermatit ve kontakt dermatit olmak üzere iki türü vardır.

Atopik dermatit deride kızarıklık, kaşıntı, içi sıvı dolu keseciklerin oluşması, pullanma, kalınlaşma ve sertleşme ile kendini gösterir. Kaybolup tekrar ortaya çıkabilir ve vücudun değişik yerlerinde olabilir.

Tipik olarak yanaklar, boyun altı, dirsek içleri ve diz arkası gibi bölgeler en çok etkilenen alanlardır.
Kontakt dermatiti hassas olan cildin belli bir madde ile sürekli teması olması sonucu oluşur. Temasın olduğu eller, bebeğin poposu ve karnı gibi yerlerde sık görülür.

Nedenleri
Nedenleri çok iyi anlaşılmamış olmakla birlikte alerji öyküsü bulunan ailelerde ve hassas cildi olan çocuklarda görülür. Kaşınma cilt lezyonlarının artmasına ve cildin bakterilerle enfekte olmasına neden olur.

Egzama ısı, nem, sabunlar, terleme, şiddetli sürtünme ve psikolojik stres sonucu artabilir. Atopik dermatit oluşmasına cildin hassas olması ve bazı besinler, polenler, ev tozu, deterjanlar, hayvan tüyleri gibi maddelere karşı alerji neden olabilmektedir.

Kontakt dermatiti ise duyarlı kişinin bazı otlar, yapışkanlar, boyalar, bazı kumaşlar, deterjanlar, kimyasal maddeler ve bazı kremler gibi bazı maddelerle teması sonucu sonradan alerji veya irritasyon gelişmesi sonucu oluşur.

Nasıl anlaşılır
İlk belirti bebek üç aylık iken gelişir. Bebeğin yanaklarında kırmızı, kabuklu, bazen içinden sıvı sızan bölgeler oluşur, daha sonra kafa derisi, kol ve bacaklara yayılır.

Yaşı daha büyük olan çocuklarda daha kuru görüntülü olup, daha çok boyun, bilekler, el ve dizlerdeki deri kıvrımları arasında görülür. Egzama bölgeleri çok kaşıntılı olup çocuğun huzursuz olmasına yol açar. İlerlemiş durumlarda cilt kalın ve kayış gibi olur.

Kontakt dermatitindede kaşıntılı cilt lezyonları görülür, bazen su dolu kabarcıklarda görülebilir. Fakat diğerinden farklı olarak sadece tahriş maddesi ile temas eden bölgede gözlenir.

Tedavi
Öncelikle alerjiye neden olan madde ile temasın azaltılması şikayetlerde azalmaya neden olur. Koruyucu önlemlerin yetersiz kaldığı durumlarda ağızdan alerji ilaçları ve kortizonlu kremlerle kısa süreli ve kontrollü bir tedavi gerekebilmektedir.

Alerji kontrol altına alındıktan sonra cildin normal nemlendirici kremlerle kuruması önlenmeye çalışılır.

Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler