Doğru Beslenme Okul Başarısını Artırıyor

31 Aralık 2013 Devamı

Diyet Uzmanı Nilgün İstek, öğrencilerin uygun gıdalarla beslenmesinin başarılarını artırdığını söyledi.

Büyüme ve gelişme çağında okula başlayan öğrencilerin bu dönemdeki kötü beslenme alışkanlıklarının bazı hastalıklara zemin hazırladığını ifade eden İstek, çocuğun okula aç gitmemesi için iyi bir kahvaltı yapması gerektiğini belirtti. İstek, “Ancak, aile bu konuda çocuğu uyarmakla kalmamalı, inandırıcı olmalı. Çocukta alışkanlık haline dönüşmesi için ebeveynler de kahvaltıya eşlik etmelidir. Çocukların beslenmesinde gıda çeşitliliğine dikkat etmek gerekiyor. Yağ ve karbonhidrat sınırlandırılmalı, sebze-meyve, rafine edilmemiş tam tahıllı ürünler, bulgur, kuru baklagil gibi vitamin ve mineral açısından zengin ve iyi lif kaynağı olan besinlere, süt, yoğurt, peynir, et ve yumurta gibi proteinli yiyeceklere yeterince yer verilmelidir” dedi.

“ÖĞLE YEMEKLERİ, OKUL YETKİLİLERİ TARAFINDAN DENETLENMELİ”
Öğle yemeği okulda yenilecekse, bunun okul idaresinin bilgisi dahilinde olması gerektiğini anlatan Nilgün İstek, “Çocuğun yediği yemekler ailesi tarafından da kontrol edilmeli, gerekirse menülerin içeriği denetlenmeli ve bir beslenme uzmana danışılmalıdır. Ara öğünlerde doyurucu olmayan, sağlık açısından tüketilmesi tavsiye edilmeyen yiyecekler olan şekerli, unlu yiyecekler, cips gibi kızartılmış ürünler ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, bir yiyecek kan şekerini ne kadar hızlı yükseltirse, o kadar da hızlı düşürür. Açlık hissini bastırmak için karbonhidrat kaynağı olan şekerli gıdalar yemek, kan şekerini yükseltmesinden kısa süre sonra tekrar düşüşe sebep olacağından, çocuk kısa süre sonra yine kendini aç ve halsiz hissedecek ve derslere karşı ilgisi ve konsantrasyonu azalacaktır. Kısa sürede acıkma ve tekrar bir şeyler yeme isteği ile alınan besin ve enerji miktarı artacak, başta kilo problemi olmak üzere vücuttaki yağ oranının fazlalığına da bağlı birçok sağlık problemi ortaya çıkacaktır. Ara öğünlerde, içinde peynir ve mevsim sebzeleri olan küçük sandviçler/meyve ve taze sıkılmış meyve suyu/ayran/süt gibi içecekler tercih edilmelidir” diye konuştu.

“Çocukların beslenme çantalarına evde hazırladığınız sandviç, tost, veya ev yapımı gıdalar koyun” diyen İstek, “Ama evde hazırlayıp yanına verdiğiniz besinlerin çocuğunuz tarafından tüketilip tüketilmediği kontrol edilmelidir. Bunu niçin tercih etmesi gerektiği çocuğa anlatılmalı, çocuğun yemeyi çok istemediği yiyecekleri sevdiği tatlarla birleştirmeli, arkadaşlarının aileleri ile irtibata geçilerek ortak bir sağlıklı beslenme uygulamasına geçilmelidir. Okulda kazanılan davranış şekilleri kalıcıdır” dedi.

Kategori: Beslenme, Genel, Haberler