Hamile olanlar “Diş Etlerinize” dikkat !

01 Temmuz 2012 Devamı

Tedavi edilmediğinde erken ve düşük ağırlıklı doğuma yol açabilir.

Hamilelikte tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, erken ve düşük ağırlıklı doğuma yol açabilir. Uzmanlar, diş etlerinin daha hassas hale geldiği bu dönemde ağız hijyenine özen gösterilmesini istiyor.

40 hafta süren bir bekleyiş süresince anne adaylarını pek çok değişiklik bekliyor. Hamilelikten ağız ve diş sağlığı da etkileniyor. Kolaylıkla kanayan şişmiş diş etleri, hamilelik gingivitisi, yani diş eti iltihaplanması olarak adlandırılıyor.

Hastalıkla ilgili bilgi veren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Esra Uzer Çelik, şunları söyledi:

“Genelde hamile bayanlarda progesteron ve östrojen seviyelerindeki değişikliğe bağlı diş etlerinde büyüme oluşabiliyor. Ancak enfeksiyon muhakkak mikroorganizmalara bağlı, yani kişinin ağız hijyenine dikkat etmemesi, yiyecek artıkları diş yüzeyinden, dişeti yüzeyinden temizlememesinden dolayı dişeti iltihapları görülebiliyor.”

Bebeğin Gelişimi Açısından Risk Taşıyor

Diş etlerindeki iltihap, bebeğin gelişimi açısından risk taşıyor

Bu konuda uyarıda bulunan Doç. Dr. Esra Uzer Çelik, “Yapılan çalışmalarda diş eti iltihabının erken doğuma veya düşük kilolu bebek doğumuna neden olduğu belirtilmiş. Buradaki toksinlerin kana karışmasına bağlı erken doğum sancılarının oluşabildiği çalışmalarda gözlenmiştir” dedi.

Uzmanlar, anne adaylarının günde en az 2 kere diş fırçalamalarını ve diş ipi kullanmalarını tavsiye ediyor.

Kategori: Araştırma, Genel, Haberler, Hamilelik, Sağlık & Güzellik