“Çölyak”ın İlacı Ömür Boyu Diyet

15 Ocak 2016 Devamı

Çölyak hastalığının tek tedavisi, glutensiz beslenmedir. Çok az miktarda alınan gluten bile bağırsaklarda ciddi hasara yol açabilir.

Halk arasında ekmek yiyememe hastalığı olarak bilinen Çölyak hastalığının tek tedavisinin ömür boyu diyet yapmak olduğu bildiriliyor. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve gluten adı verilen proteine karşı ince bağırsakları hassasiyet gösteren çölyak hastaları, içinde gluten bulunan herhangi bir yiyeceği tüketemiyorlar. Ülkemizde yaklaşık 750 bin çölyak hastası bulunuyor. Ancak bunların sadece %10’u hasta olduğunu biliyor.

TEŞHİS GEÇ KONUYOR
Çünkü emilim ve sindirim bozukluğunun derecesine bağlı olarak çölyak hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişiyor. Hastalık çocuklarda karında şişkinlik ve ağrı, geçmeyen ishal, kusma, kabızlık, kötü kokulu ve yağlı dışkılama ve kilo kaybı ile ortaya çıkıyor. Çocuklarda sık görülen diğer belirtiler ise sinirlilik, büyüme geriliği, ergenliğin gecikmesi, kalıcı dişlerle ilgili ağız içi problemleri şeklinde ortaya çıkıyor. Erişkinlerde ise sindirim sistemi belirtilerinin daha az olduğunu, buna karşılık demir eksikliğine bağlı kansızlık, halsizlik, kemik ve eklem ağrıları, depresyon, el ve ayaklarda karıncalanma, âdet gecikmesi, kısırlık veya tekrarlayan düşükler, kaşıntılı deri döküntülerinin ön planda olduğunu söylüyor .

MISIR, PİRİNÇ, PATATES YENEBİLİR
Tedavisinde glutensiz diyet olması gerekiyor. Ömür boyu diyet yapmaları gereken hastalar buğday, arpa, yulaf ve çavdar yiyemiyorlar. Buna karşılık tahıl olarak mısır, pirinç ve ürünlerini tüketebiliyorlar. Patates, baklagiller diğer sebze ve meyvelerde, yumurta ve et ürünlerinde kısıtlama yapılmıyor. Bu kişilerde laktaz eksikliği de olabileceğinden laktoz içerden gıdaların da kısıtlaması gerekebiliyor. Çölyak hastalığının en önemli noktası kendini yönetmektir, yani evde ve dışarıda sağlıklı seçimler yapmaktır.

Gluten onlar için zehir
Sürekli diyet uygulandığı halde arada bir glutenli gıdaları tüketmek çölyaklılar için vahim sonuçlar doğurabiliyor. Diyete uyulmaması ve arada yapılan kaçamaklar bağırsak kanseri, yutak kanseri, ağız içi tümörler, osteoporoz, diyabet, şizofreni, küçük çocuklarda büyüme geriliği gibi hastalıklara neden olabilir. Bazı hastalarda glutensiz diyete rağmen düzelme görülmeyebilir. Bu durum, bazen hastanın farkında olmadan çok az miktarlarda da olsa gluten alması ile ilgili olabiliyor. Bunun da sebebi bazı ilaçlarda, ruj ve sabun gibi kozmetiklerde, hazır hamur ve çorbalarda, soya sosunda, oyun hamurlarında da gluten bulunmasıdır.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik