Çocukların Obezite Tedavisinde Davranış Terapisi

15 Nisan 2014 Devamı

Tedavi
Diyet: Dengeli ve az kalorili diyet uygulanır, kalori alımı %30-40 oranında azaltılır. Toplam kalori 5-8 öğüne bölünerek verilmelidir. Büyüme çağında oldukları için çocuklarda diyet uzmanı tarafından ayarlanmış beslenme uygulanmalıdır. Çocuklarda yaşa göre haftada 0.5-1 kg verilmesi amaçlanır. Diyet ile yavaş bir biçimde kilo verilmesi, kilo kazanımı olmaksızın boy uzamasının sürdürülmesi, diyet, egzersiz ve yeme davranışlarının değiştirilmesi, ailenin tedavi sürecine katılımı ve obezitenin yinelemesinin önlenmesi temel hedeflerdendir.

Egzersiz: Diyet ve egzersiz birlikte uygulandığında, yalnızca diyet uygulanmasına göre daha fazla kilo kaybına yol açmaktadır. Özellikle uzun dönemde, verilen kilonun korunabilmesi için egzersiz çok önemlidir. Bu nedenle egzersiz kilo vermede uygulanan programların vazgeçilmez bir parçasıdır. Egzersizin yararları şöyle özetlenebilir: Egzersiz sırasında kalori harcanır, yağsız vücut kütlesi kaybı önlenir. Kan basıncı, serum kolesterolü, kalp ve solunum sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Egzersizin psikolojik durum üzerine de iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

Davranış Terapisi: Davranışsal yaklaşımların amacı obez hastaların yeme alışkanlıklarını, aktivitelerini, davranış biçimlerini değiştirmektir. Davranışsal yaklaşımların en önemli faydalarından birisi düzenli fiziksel aktivite ve yemek yeme alışkanlığının hastalara kazandırılmasıdır.

İlaç tedavisi ve cerrahi tedavi (gastroplasti, intestinal bypass vb) çocuklarda önerilmemektedir.

Kategori: Beslenme, Çocuğum, Genel, Haberler