Çocuklarda Kalp Gelişimi

01 Ağustos 2015 Devamı

Çocuk Kardiyolojsi ve Elektro Fizyolojisi Uzm-Prof.Dr.Volkan Tuzcu anlatıyor…

 

Bu fetal hayatta hamilelik sonrası çok erken dönemde kalbimiz oluşuyor. Vücudumuzda her organın ayrı ve çok önemli işlevi var tabi ama vücudun ayakta kalmasını sağlayan dolaşım sistemimizin ana pompası kalbimmiz. Onun için çok kritik bir organ.
Bunun yanın da çok sık hastalıklar ölüm sebebi olduğu için, ayrı bir önem arz ediyor.

Tabi fetal hayatta, yani hamileliğin başlangıcından sonra yaklaşık 22. Günde ilk kalp hücreleri atmaya başlıyor. O kadar erken bir dönem dolayısı ile hamile bayanların hamileliğinin bile tam anlamadığı dönemde bu gelişim başlıyor. Bundan bir hafta sonra ilk bir şekil ortaya çıkmaya başlıyor. Yaklaşım 28-30 gün civarında başlıyor ama kalp tam normal şeklini almış olmuyor.

Kalbin tam oluşması hamileliğin 48. 50 gün deniyor. Küçük minyatür bir şekilde kalp ortaya çıkmış oluyor. daha sonra büyüme gerçekleşiyor.

Hamile olduğunuzu daha yeni öğrendiğinizde eğer planlı bir durum yoksa kalbin bir kısmı gerçekleşmiş oluyor. kullanılan ilaçlar veya birtakım sağlıksız durumlar kalp gelişimini ciddi anlamda etkileyebilir. Çocuklarda bu kalp ritim hastalıklarının bir çoğunun erişkenlerden farklı olmasının nedeni doğuştan olması. Bir kısmı sonradan oluyor, erişkinlere göre ciddi bir fark var.

Çocuklarda Ritim Bozukluğu hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap