Çocuklar Hangi Oyuncaktan Nasıl Faydalanır?

10 Ağustos 2016 Devamı

Çıngıraklar:
Bebeğinizin belki de ilk ses çıkaran oyuncağı olacaktır. Bebeğin dikkatini çeker. Uzanmasına ve yakalamasına teşvik eder. Göz ve el koordinasyonunu geliştirir. Sebep-sonuç ilişkisini öğrenmeye başlamasını sağlar.

Yumuşak oyuncaklar:
Yumuşak bir oyuncak ayı, bebeğin yatağında kendini güvende hissetmesini sağlar. İletişim ve dil becerisinin gelişimi açısından da yararlı olabilir.

Telefon:
6. aydan itibaren oyuncak telefon önem kazanır. Önceleri tuşlarına basıp, ahizeyle oynarken zaman içinde konuşuyor ve dinliyormuş gibi yaparak oynar. Telefonla “sanki konuşuyor” gibi yapan çocuğun bu etkinliği, iletişim becerisinin gelişmesi açısından önemlidir.

Şekilli kutular (bul-tak kovası vb.):
Basit olanları küçük bebekler için uygundur. Ancak daha karmaşık olanları 2 yaş ve üzeri çocuklar için bir tür test aracı olmaktadır. Bunlar; el becerisini geliştirme, obje-boşluk uydurma, ayırt edebilme yeteneklerini destekleme ve bunun yanında çocuğa “yok olan” objenin hala var olduğunu anlatabilme açısından yararlıdır.

Çekmeli oyuncaklar:
Oturan bebekler için faydalıdır. Dengeli, yeterli ses çıkaran, çekildikçe değişik şekilde hareket eden bir oyuncak, çocuğa büyük zevk verir.

Toplar:
Emekleyen bir bebek topu kovalamaktan büyük zevk alır. Yeni yürümeye başlayan bir bebek ise onu yuvarlar ve yakalamaya çalışır. Daha büyük çocuk ise ayaklarıyla vurabileceği, atabileceği organize oyunlardan hoşlanır. Top oyunları karşılıklı etkileşim, iletişim, sıra bekleme gibi sosyal becerilerin gelişmesi açısından da faydalıdır.

Müzik oyuncakları:
Enstrümanlar dinleme ve taklit etme becerilerini geliştirir. Çocuğu belleğini kullanmaya zorlar. Bunun yanında işbirliği ve sıra bekleme davranışlarını desteklemesi nedeniyle sosyal faaliyetler için de faydalıdır.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler, Oyun&Oyuncak