Çocuk İstediğini Ağlayarak Yaptırdığında Anne Babalar Nasıl Davranmalı?

05 Şubat 2016 Devamı

Uzman Psikolog-Buket Kasrat anlatıyor…

 

İlk önce bir sistem oturttuysak onu devam ettirmeliyiz. Önce evet ise sonra hayır olmamalı, kararlı ve tutarlı olmak lazım.
Günlük yaşam için önemli bizim davranış pratiği dediğimiz noktalar var. Çocukların sıkıntı yaşadığı konularda, diyelimki bir lokantada yemek yiyeceksiniz, sık sık görüyoruz oturmuyorlar, yemek yemiyorlar, çatal kaşık atıyorlar vs. pat diye de bu çocukları bu ortamlara sokmamak gerekiyor.

Çocuğun lokantada sakin bir yemek yemesini istiyorsanız, öncelikle kalabalık bir aile ortamında yemek yemesi, yada havuz da rahat durmasını istiyorsanız önce evde su oyunlarını oynaması, 5 yaşında okula gitmesi için onun öncesinde bir okul öncesi kurumda vakit geçirmesi yani davranışları pratik ettirmek gerek.

İkinci nokta ise, empati ile yaklaşmak gerekiyor. Özellikle okul öncesi çocuklarda bir şeyi yapma dediğiniz de biraz daha inada bindirebiliyor. İstediği ve zorlandığı bir konuda biraz daha dünyayı nun gözünden görmek gerek. Diyelim ki; elinde çubuk vardı kırıldı ve ağlamaya başladı. Genelde anne babaların “Ağlama” demesi en zararlı nokta. Yetişkin olarak kendinizi yerine koyun çok üzgünsünüz moraliniz bozuk ve birisi size diyor ki “ağlama bunda ne var ağlanacak” çocuklarda da bu şekilde bir tezahürü var aslında empati kurmak gerekiyor. “sen şuan bu kırıldığı için kendini mutsuz hissediyorsun, biliyor musun şuan sihirli bir gücüm olsaydı sana şu çubuğu keşke şöyle yapıştırabilseydim” demek biraz daha onunla aynı yere geçmenizi sağlayabiliyor.

Çocuklarımız ile Doğru İletişim Kurmak hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

Kategori: Soru-Cevap