Çocuğunuza Doğru Oyuncak Seçin

06 Aralık 2015 Devamı

Çocuğumuza oyuncak alırken nelere dikkat etmeliyiz?

– Çocuğun hangi ayda veya hangi yaşta olduğuna dikkat etmeliyiz.
– 0-18 ayda çocuğa oyuncak alırken daha yumuşak, daha büyük, yıkanabilen, ses çıkaran oyuncaklar tercih etmeliyiz.
– 2 yaşından sonraki çocuklar için daha doğal oyuncaklar tercih etmeliyiz. Kum, su, kil, seramik gibi çocuğun gelişimini sağlayan oyuncaklar seçmeliyiz.

kızoyuncakKız ve erkek çocuklara hangi oyuncaklar alınmalı?

Günümüzde yapılan oyuncaklar unisex diye tabir edilen hem kızın hem erkeğin oynayabileceği türden oyuncaklardır. Oyuncaklar unisex olmasına rağmen çocukların eğilimleri farklı olabiliyor. Kız çocukları daha çok lastik atlama, top oynama, bebeklerle oynamayı tercih ederken, erkek çocukları inşa oyunları, silah, kılıç gibi oyuncakları tercih ediyor. Bu seçimin genel nedeni öğrenilmiş davranıştır.
Aileler çocuklara oyuncak alırken kız çocuklara bebek, yumuşak ve pembe oyuncakları tercih ederken, erkek çocukları için gücü temsil eden hayali kahramanlardan superman, batman, silah ve araba gibi oyuncakları tercih ediyorlar. Ama aslında çocukların doğaları gereğinde oyuncak ayrımı bulunmamaktadır.

Çocuğun kişisel özelliklerine uygun oyuncak nasıl seçilir?

Her çocuğun kişisel özellikleri farklılık gösterir. Her çocuğun kendi oyuncak tercihi faklı olur. En önemlisi oyuncak seçimi çocuğun karakterine göre yapılmalıdır. Sanata eğilimi olan bir çocuğa kılıç gibi oyuncaklar alınması, çocuğun hem sanata olan eğilimini ve yeteneğini kaybetmesine hem de şiddete olan eğiliminin artmasına neden olabilir.
Kişisel özelliklerine göre tercih edilmesi gereken oyuncaklaroyun
– Sanata, resime eğilimi olan çocuklara resim malzemeleri alabiliriz.
– Çok yaramaz olan, şiddet sergileyen çocuklara silah, kılıç yerine daha sportif malzemeler alarak içindeki enerjiyi başka şekillerde aktarmasını sağlayabiliriz.
– Çocuğun hayal gücünü gelişterecek kil, kum, hamur, su gibi oyuncaklar çocuğun kendini geliştirmesini sağlayacağı için bu tür doğal oyuncaklar tercih edilmelidir.

Hangi malzemeden yapılan oyuncaklar kesinlikle alınmamalı?

Çocuklarımız için Ufak parçalı, demir, cam, plastik, boyalı oyuncaklar tercih edilmemelidir. Çocuklar küçük maddeleri aldıkları zaman bunları direk ağızlarına götürme eğilimi görüyoruz. Ağızlarına götürdükleri zaman yutarken boğazlarında kalabilir bu da onların nefeslerini kesebilir.
Boyalı oyuncakların boyasını yutan çocuk isal olabilir, reaksiyon gösterebilir, alerji olabilir. Bu tür oyuncaklar çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir. Bu yüzden doğal olmayan oyuncaklar tercih edilmemelidir.


Oyuncaksız büyüyen çocuklarda ne tür sorunlar yaşanabilir?

Çocuk için oyuncak her şeydir. Her malzeme çocuğun oyuncağı olabilir. Mesela çocuk, bir sopayı alıp at, kılıç ya da kalkan yapabilir. Oyuncaksız büyüyen çocuk diye bir şey yoktur. Oyuncaklardan daha çok mahrum olan çocuklar vardır. Bu çocukların gelişimi diğer çocuklara göre daha geç olur.
Oyuncak çocukların kendilerini ifade etme şekilleridir
Oyuncaklarla daha az oynayan çocukların fizyolojik ve beyinsel gelişimleri daha geç olur. Oyuncaklarla oynayan çocukların hayal güçleri gelişir. Gelişen hayal güçleri sayesinde ilerki yaşamlarına daha hazırlıklı olurlar.Çocuklarda oyuncakla oynama ve oyuncaklarını paylaşma yaşları farklılık göstermez. Çocuk 2 yaşına kadar oyuncaklarıyla tek başına oynar. 3 yaşından itibaren sosyalleşmeye başlayan çocuk oyuncaklarını diğer çocuklarla paylaşmaya başlar.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Oyun&Oyuncak