Bu ürünler tehlike saçıyor

30 Nisan 2013 Devamı

ABD’de yapılan sağlık araştırması sofraların vazgeçilmez ürünleri için korkunç gerçeği ortaya koydu.

Bu ürünleri yerken bir kez daha düşünün… Tavuk ve kıyma gıda suçlusu ilan edildi.

ABD’de sağlık araştırmaları yapan CSPI’nin raporuna göre yemek masalarının vazgeçilmezi tavuk ve kıyma, hastalıklara davetiye çıkaran gıda ürünleri arasında ilk sırada yer aldı.

Birinci tavuk, yardımcısı kıyma… İkili birçok hastalığı tetiklediği ve salgınlara yol açtığı gerekçesiyle tehlikeli ilan edildi.

TAVUK SALGINLARIN ANASI ÇIKTI

Businessinsider’in ayrıntılarına yer verdiği raporda, listenin ilk sırasında yer alan tavukla ilgili ilginç veriler var. ABD’de 1998 ile 2010 yılları arasında tavuk ürünlerinin 452 salgınla bağlantılı olduğu ve yol açtığı hastalıklar nedeniyle 6 bin 896 rapor çıktığı belirtiliyor. Kıyma için de 336 salgın 3 bin 801 hastalık raporu var.

33 BİN HASTALIK RAPORU ÇIKTI

Rapor sırasıyla hindi ve biftek gibi diğer et ürünlerini de yüzlerce salgın hastalıktan sorumlu tutuyor. CSPI’den gıda güvenliği avukatı Sarah Klein, bu et türlerindeki tehlikeye dikkat çekerek, insanları bilinçli olmaya davet etti. Rapor ABD’de 33 bin 372 hastalık raporu ve 1.714 salgını dikkate alaraka hazırlandı. Hastaların en son yedikleri gıda ürünlerine göre puan verildi.

‘3 HASTALIĞIN BİRİNDEN SORUMLU’

Et ürünlerindeki hastalıklara yol açan bakterilere dikkat çeken CSPI Gıda Güvenliği Müdürü Caroline Smith DeWaal, bu bakterilerin hastalıkların yaklaşık üçte birinden sorumlu olduğunu öne sürdü. Bunların genellikle kesim ve et işleme sırasında bulaştıkları belirtiliyor.

’10 YILDA ARTTI’

Kansas State Üniversitesi’nde gıda güvenliği profesörü Douglas Powell da tehlikeli mikroorganizmaların potansiyel bir hastalık kaynağı olduğunu söyledi. Son 10 yılda gıda kaynaklı hastalıkların arttığını vurgulayan Powell, bunun için de gıda ürünlerini iyi yıkamayan ve yeterli oranda pişirmeyen tüketicileri suçladı.

‘ÇİĞ ETİ AYNI TAHTADA KESMEYİN’

Powell, tüketicilere şu önerilerde bulundu: “Tüm ürünleri iyice yıkayın. Sebze ve meyvelerin kabuklarını atın. Çiğ et ve çiğ gıdalar için aynı kesme tahtasını kullanmayın. Et ürünlerinin pişirilme sürelerine dikkat edin.”

Kategori: Araştırma, Beslenme, Çocuğum, Genel, Haberler, Hamilelik, Sağlık & Güzellik