2-5 Yaş Arasında Konuşma Gelişimi

07 Ağustos 2014 Devamı

2-5 yaş arasında dil gelişimi çocuktan çocuğa büyük farklılıklar gösterir. Okul öncesi dönemdeki bazı çocuklar düzenli ilerleyen bir gelişimi sergilerler. Bazıları da arada gelişim atakları, arada duraklamaların olduğu düzensiz seyreden bir gelişim gösterebilirler.

Bazı çocuklar çok konuşkan, bazıları sessiz olabilir. Erkek çocuklar çoğunlukla kızlara kıyasla daha geç konuşmaya başlarlar, ancak bu durum okul çağında dengelenir.

2 yaşındaki bir çocuk kısıtlı kelime hazinesini kısa cümlelerde kullanmaya başlayabilirken, bir diğeri yaşına göre son derece zengin bir kelime hazinesine sahip olabilir ve birkaç kelimeli cümleler kurabilir.

Çocuk 5 yaşına geldiğinde yaklaşık 2500 kelimelik bir kelime dağarcığına sahip olur ve genellikle tam cümlelerle konuşur.

2-3 yaş arasında dört ve beş kelimeli cümleler kullanır. Alışılmış nesnelerin ve resimlerin neredeyse tamamını tanır ve isimlendirir. Zamirler ve kelimelerin çoğul hallerini de kullanır. Yabancılar çocuğun söylediği şeylerin çoğunu anlar.

3-4 yaş arasında dil çocuğun düşüncelerini ifade etmesine olanak verir. Belli ölçüde tereddüt ve emin olamama durumu bu yaşta sıklıkla görülür. Çocuğun konuşma ve kelimeleri anlama kabiliyeti ne kadar fazla olursa, düşünmesi, yaratması ve bunları anne-babasına anlatması da o kadar kolaylaşır. Gramerin temel kurallarına bu yaşlarda hakim olur. 5 ve 6 kelimeden oluşan cümleler kurarlar ve öyküler anlatır.

4-5 yaş arasında sekiz kelimeye ulaşan karmaşık cümleler kurar. “Neden” ve “kim” sorularını sık sık sorar. Geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman cümleleri kurar ve tekil ve çoğul isimler arasındaki farkları bilir.

Çoğunlukla bu yaşlarda anlamını bilmeseler de küfür kelimeleri öğrenir ve kullanırlar. Uzun öyküler ile rüya ve hayallerini anlatırlar. Anne-babalar ve yabancılar çocuğun söylediklerinin büyük çoğunluğunu anlar.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler